18/05/2026
Setiap hari kita sujud di atas karpet surau ini…
Karpet yang pernah menyaksikan air mata taubat, doa seorang ibu, dan dahi-dahi yang tunduk memohon kepada Allah.
Namun hari ini… karpet itu semakin uzur. Warnanya pudar, benangnya tercabut, ada yang lusuh dan kurang selesa untuk jemaah beribadah.
Bayangkan seorang warga emas sujud di atas karpet yang keras dan usang… atau anak kecil yang belajar mencintai rumah Allah di atas hamparan yang tidak lagi sempurna.
Menukar karpet bukan sekadar mencantikkan surau.
Ia adalah sedekah jariah… setiap sujud, setiap doa, setiap ayat Al-Quran yang dibaca—insyaAllah mengalir pahala buat mereka yang menyumbang.
Kadang-kadang kita sangka sumbangan besar itu mesti bernilai ribuan ringgit… sedangkan mungkin hanya dengan sedikit rezeki yang kita hulurkan, kita menjadi sebab ramai orang dapat beribadah dengan lebih khusyuk.
Apabila kaki melangkah masuk ke surau, perkara pertama yang dirasa adalah suasananya. Karpet yang bersih, lembut dan selesa mampu menghadirkan ketenangan hati, mengundang lebih ramai jemaah, dan membuatkan anak-anak seronok mendekati rumah Allah.
Hari ini kita mungkin tidak mampu membina sebuah surau… tetapi kita mampu menjadi sebahagian daripada keindahannya. Jangan biarkan karpet yang uzur terus menjadi saksi. Sama-sama kita gantikan dengan hamparan baharu, demi keselesaan umat dan saham akhirat yang tidak terputus.
Hubungi Ezynx Flooring di 0134777862 sekarang untuk temu janji dan kunjungi media sosial, dan laman web kami untuk melihat hasil kerja kami